Receptek

Június 2026

HKSzCsPSzV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Adag: 2 fő

Kalória: 400 kcal/adag

Hozzávalók:
  • 1 db hagyma
  • 500 g Paprika
  • 200 g Paradicsom
  • 1 evőkanál Olaj
  • 100 g Kolbász
  • 4 db Tojás

Elkészítés:

Vágjuk fel a hagymát, paprikát, paradicsomot. Olajon pároljuk meg a hagymát, tegyük hozzá a paprikát és a paradicsomot. Fedő alatt pároljuk. MiIkor félig megpuhult adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt. Süssúk tovább, ha már megpuhult a paprika ráütjük a tojásokat és készre sütjük.

Adag: 4 fő

Kalória: 0 kcal/adag

Hozzávalók:
  • 2 dl Főzőtejszín
  • 1 db Citrom
  • 1 evőkanál Lisz
  • 2 evőkanál Olivaolaj
  • 1 csésze Rizs
  • 5 dkg Mazsola
  • 500 g Afrikai harcsa
  • 1 csipet Curry
  • 3 csipet
  • 1 csipet Bors
  • 3 dl Napraforgó olaj

Elkészítés:

A halszeleteket enyhén besózzuk, és félretesszük. A rizs főzése közben egy másik edényben olajat melegítünk, hogy épp ellepje majd a halszeleteket, és amikor forró, finoman berakjuk az olajba a harcsaszeleteket, néha megforgatva omlósra sütjük. A forgatáshoz érdemes két széles fejű fakanalat használni, hogy a szeletet ne törjük össze, ha már omlós is lett. Meg-megforgatva érzésre sütjük addig, amíg a hús fehér nem lesz, és egy árnyalatnyit megpirul a felülete a szeleteknek. Kivesszük, csöpögtetős tálra helyezzük a szeleteket, - mire kész a sütés, a rizs is elkészül.

A citromszósz elkészítéséhez kis olívaolajon éppen, hogy csak megpirítunk egy kanál lisztet, majd felöntjük a tejszínnel, állandó kevergetés mellett csomómentesre keverjük, és lassan hozzáadjuk a citromlét is. Állandó kevergetés mellett a citromhéjat belereszeljük, és utána a félbevágott citrom levét még hozzátesszük úgy, hogy a magokat ne rakjuk bele - keserű mellékízt fog adni - viszont a citrom húsa legyen benne. A fél húsleveskockát, kis sót, borsot adunk hozzá és két kanál cukrot. Állandó keveréssel forrásig hagyjuk melegedni, majd tovább kavargatva 3-4 percig forraljuk, hogy sűrű krémet kapjunk. Ezt még felönthetjük kis tejszínnel - amúgy is kicsit be fog sűrűsödni.

A rizst egy kis olajon kuktában megkapatjuk, majd 2,5x annyi vízzel felöntjük, sózzuk, kis curryt és borsot adunk hozzá, és becsukjuk a kuktát. Amikor elkezd szuszogni a kukta, 11 percig kis lángon főzzük. Ha letelt a 11 perc, a kuktát hideg víz alatt lehűtjük, hogy kinyitható legyen, majd fakanállal megforgatjuk a rizst, hogy ne ragadjon össze, belekeverjük a mazsolát, és ezzel kész a köret is.
A tálalás előtt a szószt még átkeverhetjük kis tejszínnel, hogy krémes legyen, és megmelegítjük jó forróra.

Adag: 2 fő

Kalória: 700 kcal/adag

Hozzávalók:
  • 40 dkg harcsafilé (4 szelet)
  • 25 dkg csuszatészta
  • 25 dkg túró
  • 330 g tejföl
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 dl zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 csipet
  • 1 csipet bors
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál fokhagyma

Elkészítés:

A hagymát finomra apírjuk, felkockázzuk a füstölt szalonnát, majd a paprikát és a paradicsomot is. Közben kifőzzük a tésztát.

A szalonnakockákat pörcösre sütjük, majd leszűrjük. A halat besózzuk, majd 1 ek lisztbe forgatás után hirtelen megsütjük a visszamaradt szalonnazsírban minden oldalukon. Nem kell átsütni.

A halat kivesszük, és a zsír hozzáadásával pörköltalapot készítünk. A hagymát aranysárgára pirítjuk benne, megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal. Hozzátesszük az apróra vágott paprikát, paradicsomot, felengedjük 0,5 dl vízzel és ezzel is főzzük még 5 percig. Visszaforraljuk és megint adunk hozzá 0,5 dl vizet. Ebbe visszahelyezzük a harcsaszeleteket. Rázogatva vagy óvatosan megforgatva 20-25 perc alatt készre pároljuk a halat.

Amikor megfő a tészta, egy kevés tejföllel összekeverjük, tetejére szórjuk a túrót és a szalonna kisült pörcét.

A halszeleteket óvatosan kiemeljük a pörköltszaftból, majd a maradék tejföllel behabarjuk, és a halat visszahelyezve készre forraljuk (5 perc). A csuszával tálaljuk.

Adag: 2 fő

Kalória: 0 kcal/adag

Hozzávalók:
  • 1 db tök
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 250 g darált hús
  • 100 g bulgur
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál Olaj
  • 1 csipet
  • 1 csipet Bors
  • 1 csokor kapor
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál füszerpaprika

Elkészítés:

A tököt félbevágjuk, kimagozzuk, húsát kicsit kivájjuk kanállal.
Az olívaolajat felmelegítjük, és megfuttatjuk rajta a vöröshagymát és a fokhagymát, míg kicsit elveszítik a nyersségüket.
A darált húst, a megpárolt hagymákat, a fűszerpaprikát, sót, borsot, a főtt bulgurt, a csokor kapor felét apróra vágva, a két tojással együtt egy tálba öntjük, és alaposan összekeverjük.
Beletöltjük a kivájt tökbe. A tejfölt összekeverjük a kapor másik felével, majd rákenjük a töltelékre.
Megszórjuk a zsemlemorzsával, aláöntjük az egy deci vizet, és 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk. 50 perc alatt készre sütjük, Ha szükséges, félidőben letakarjuk alufóliával.

Adag: 2 fő

Kalória: 0 kcal/adag

Hozzávalók:
  • 4 db paradicsom
  • 10 dkg bacon (szeletelt)
  • 1 db patiszon
  • 10 dkg edami sajt
  • 2 evőkanál Olivaolaj
  • 1 csipet
  • 1 csipet Bors

Elkészítés:

1. A patiszont (csillagtököt) vékonyan szeleteljük fel, majd ízlés szerint sózzuk, és hagyjuk kb. egy fél órát állni. A paradicsomot szintén szeleteljük fel, a sajtot reszeljük le.
2. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd spricceljük meg egy evőkanálnyi olívaolajjal.
3. Ezután helyezzük a tepsibe az alaposan lecsepegtetett patiszonszeleteket, majd mindegyikre tegyünk rá egy szelet bacont, 1-2 szelet paradicsomot, őröljünk rá színes borsot, szórjuk meg a reszelt sajttal, és spricceljük meg a maradék olívaolajjal.
4. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.
Sütés hőfoka: 180 °C
Sütés módja: hőlégkeveréses
Sütés ideje: 30 p
5. Tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni, majd bazsalikommal megszórva tálaljuk.

Adag: 2 fő

Kalória: 0 kcal/adag

Hozzávalók:
  • 1 csipet
  • 3 evőkanál Parmezán
  • 10 dkg füstölt sonka szeletelt
  • 3 db Tojás
  • 140 g tejföl
  • 20 dkg Cukkini
  • 20 dkg patiszon
  • 5 dkg Vaj
  • 1 csokor újhagyma

Elkészítés:

A patisszon elkészítéséhez előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy kisebb tepsit vagy sütőtálat kikenünk a vaj felével. A bébipatisszont és -cukkinit alaposan megmossuk, és felszeleteljük. A tojást megfőzzük
A feldarabolt zöldségeket egyenletesen eloszlatjuk a tepsiben. A sonkaszeleteket, a tojást és a zöldségeket tejföllel rétegezve egymásra rakjuk. A tetejét tejföllel borítjuk, rászórjuk a sajtot és a megtisztított, felaprított újhagymaszárat. Sóval ízesítjük. A tetejére rámorzsoljuk a maradék vajat. Végül az előmelegített sütőben készre sütjük kb. 45 perc alatt, amíg enyhén megpirul a teteje.
A sonkás patisszon könnyű ebédként vagy vacsoraként is megállja a helyét. Egy szelet ropogós házi kenyeret is kínálhatunk hozzá.

Adag: 2 fő

Kalória: 0 kcal/adag

Hozzávalók:
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 csipet Bors
  • 250 g durum tészta
  • 450 g spenót
  • 1 csipet
  • 250 g csirkemell
  • 100 ml Főzőtejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál Olivaolaj
  • 25 g füstölt sajt

Elkészítés:

Én mirelit spenótból készítettem és az egész dobozt (450g) felhasználtam, hogy laktató legyen, de kevesebb kcal legyen.

1. A csirkemellet vágjuk nagyjából egyforma méretű csíkokra/kockákra és pépesítsük/aprítsuk a fokhagymákat. Egy lábosban melegítsünk 1-2 evőkanálnyi olajat, amin pirítsuk le a csirkemellet, közben sózzuk és borsozzuk és adjuk hozzá a fokhagymát is. A csomagoláson leírtak szerint főzzük meg a tésztát.

2. Mossuk meg a spenótot. Amikor lepirult és átfőtt a csirke, öntsük fel a tejszínnel és 1 dl vízzel. Keverjük el, majd adjuk hozzá a spenótot is, amit szintén jól keverjünk el. Ha zsenge spenótunk van, akkor elég 1-2 percig főzni, ha érettebb, nagyobb leveleket kaptunk, akkor kicsit tovább kell főzni, amíg a vastagabb szár részek meg nem puhulnak. Keverjük ki a keményítőt 0.5 dl vízzel, adjuk a szószhoz és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik (sörélesztő pehellyel is lehet sűríteni).

3. Kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsük, majd adjuk hozzá az előfőzött tésztát és jól keverjük el.

4. Frissen őrölt borssal és reszelt sajttal tálaljuk.