<

Kertész H. Attila

Magamról

Néhány sorban bemutatkozom...
Kapcsolat

Kertészt-Horváth Attila

:  +36 20 824-4073
:  kerteszattila33@gmail.com
:  Megtalálhat a Facebook oldalamon
...de hagyhat üzenetet ezen a felületen is!

A gondviselés mindig nagy formátumú, kiváló muzsikusok közelébe sodort, szinte mindig valódi autentikus források jelentettek ellenállhatatlan inspirációt
A hatvanas- hetvenes években a Deák téren Weltler Jenő bácsi dacolt a diktatúrával: évről évre istentiszteleti keretek között szólaltak meg Bach nagy passiói, miséi, kantátái. Sosem hagytuk ki... sokszor állva hallgattuk végig a többórás előadásokat, hogy lássuk is a karzaton muzsikáló zenészeket - és egy életre belénk ivódjon: legértékesebb szellemi örökségünktől semmiféle diktatúrának nincs hatalma megfosztani bennünket. Később a Debreceni kollégiumba kerültem. Itt a Kántus élén Berkesi Sándor tanár úr karizmatikus egyénisége semmihez sem fogható kórus-kultúrát teremtett. Ő ma már Kossuth-dijjal elismert karnagy - egy életre elkötelezett nem csak a kórusmuzsikának, hanem annak a szellemiségnek is, ami az ő munkásságának, küldetésének szellemi-lelki "hinterlandja" Orgonálni pedig az akkor pályakezdő Karaszon Dezsőtől tanulhattam. Közvetlen baráti körömben tudhattam Spányi Miklóst, aki ma már a régi-zene avatott tolmácsolója, és szakértője.

Mégis, akitől a legalapvetőbb inspirációt kaptam, maga nem volt zenész, még kottát sem olvasott. Lemez-gyűjteményében a zeneirodalom legszebb gyöngyszemei sorakoztak.
Aputól tanulhattuk meg azt a fajta zenei igényességet, mely végsősoron valamiféle általános szellemi igényességből fakadt. Tőle tanultuk a zenei hang természetes szépségének kultúráját, valamiféle audio-kultúrát, ami ma (technika ide vagy oda) teljesen ismeretlen az emberek előtt.

Végül mégsem lettem hivatásos zenész. Megmaradt viszont az orgona. Három évtizeden át láttam el a debreceni evangélikus gyülekezet orgoista zsolgálatát, és ez csaknem hivatásként kitöltötte az életem. Ez alatt a három évtized alatt kórust szerveztünk, rendszeressé tettük a zenés áhitatokat, és felépítettünk egy vadonatúj orgonát. Itt kell megemlíteni a Fóti Evangélikus Kántorképzőt, ahonnan a legmagasabb szinvonalú szellemi muníció-utánpótlást kapom :)

Jelenleg - néhány év budavári helyettes szolgálat után - a budapesti Angyalföldi gyülekezet orgonistája vagyok.

Legfontosabb projektek

Gödöllői énekkar
Kattintson a képre a gödöllői evangélikus gyülekezet énekkarának honlapjának eléréséhez
Evangélikus énekeskönyv
Digitális énekeskönyv hymnológiai adatokra, valamint egyéni cimkékre történő kereséssel
Debreceni orgona
A debreceni orgona születése és leírása
Temperatúrák
A legapróbb vasút...:) - modellezésem távolba vesző történetébe tekinthet be, ha a képre kattintva a kisvasut blogomat megtekinti

Kertész H. Attila (c) 2021.